От "Има такъв народ" и "Възраждане" окупираха трибуната по време на последното заседание на 50-ия парламент

С окупация на трибуната, рязане на кабелите на високоговорителите в пленарната зала, изключени светлини и пеене на химна, завърши последното редовно заседание на 50-ия парламент, на което се обсъждаха промените в Закона за енергетиката. Главни действащи лица бяха депутатите от „Има такъв народ”.

„Когато бях втори път депутат, при нас дойдоха като служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, заедно с Атанас Пеканов и представиха този план. Още тогава им казахме, че това няма как да стане, защото нещата, които бяха вкарани в плана не могат да решат проблемите на българската енергетика. Тази наша реакция не е изненада, ние сме поели отговорност към ресора и тези хора. Тези 500 000 лева няма да отидат при миньорите, защото това не е финансов пакет, който е свързан с подобряване на самата структура на ТЕЦ-овете с очиствателни системи. Тук става дума за изграждането на соларни паркове от 10 фирми”, коментира в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS кандидатът за депутат от „Има такъв народ” Димитър Гърдев.

Пламен Димитров: Хора, които са безхаберни за състоянието на мините, се изказват "компетентно"

„Чухме 150 миньори в парламента, чухме тяхната реакция. Ако те смятаха, че тези пари ще отидат при тях, те щяха да са съгласни с това, но тези хора бяха категорично против”, обясни още той.

По думи на Гърдев от ИТН са ходили на място при миньорите много пъти. „Ние сме ходили при миньорите на място. Цялата тази политика за емисиите и Зелената сделка катастрофира и в Европейската комисия, защото бяха заложени идеогеми.  Когато твоите конкуренти - Китай, САЩ, Индия и Турция не искат и да чуят за тази сделка, това означава, че сте на грешен път”, обясни той.

Гърдев коментира и темата антибългарската реторика от страна на Северна Македония. „Всички отстъпления, които бяха направени и от нашата партия, и от други партии, доведоха до антибългарската реторика. Ветото е от 32 преговорни глави, а македонците искат да приемат българите като държавотворен народ, не малцинство. Това е начало на преговорите, а не условие за приключването им. Мицкоски иска да промени Конституцията, но не е разбрал, че преговорите са асиметрични”, каза още той.

„Без договор за добросъседство и приятелство, няма членство в ЕС. Нито една държава няма да приеме свободно движение хора, капитали, стоки от друга страна, която е обявила, че не е неин приятел и партньор. По този повод политиката на ИТН беше много ясна и тя ще продължи”, допълни Гърдев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase