Какъв е животът на племето Мумуила

На юг от екватора и на брега на Атлантическия океан, Ангола все още крие лика си от света. Изтощена от продължителни войни – днес южноафриканската държава се събужда, за да покаже на света тайнствените си племена, могъщата природа и блясъка на диаманти. В приключение из непознатите земи на Ангола се впускат репортерите на NOVA, водени от местните Джордж Португал и Жозе Брежнев.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Племето Мумуила е характерно със своите традиционни прически, които правят от кравешка тор. Повече за традицията разказва Мена Тете - 28-годишна майка на три деца. Разказва, че група от 30 човека делят площта на малко селце. "Правим косите си така червени със специална смес. Първо слагаме червен камък, стриваме го добре, трябва да стане на пудра. После го смесваме със ние му казваме олио „мупег”. Това е растително олио, което прави едно друго племе „мукобал”. Извлича се от плод. Та, смесваме тези неща, слагаме кал и тор. За децата е много полезно, косите им са здрави, а и пази от комарите", обясни тя.

„Непознатите земи”: 200 километра през Индийските Хималаи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Аксесоарите на жените Мумуила също имат значение. "Тези дебели гердани, които слагаме на врата си се правят от същите съставки. Слагаме ги за красота, това е наша традиция. Но те могат да се носят само от онези жени, които не са раждали, нямат деца", обясни Мена. По думите ѝ там хората, независимо от пол и възраст, ходят без дрехи; "Ние нямаме тениски, изглеждаме така. Това е част от нашия начин на живот".

Повечето говорят собствения си език „папандула”, малко знаят добре официалния за страната португалски. В наши дни мумуила живеят като в отминалите векове, в малки къщи, които наричат „кубата”, без електричество.

"Те нямат ток, нямат интернет, нямат телевизия, нямат смартфони. Но се концентрират върху минималното, което имат. И минималното, което имат, е вода. Да, тя не е питейна, но благодарение на нея могат да произвеждат необходимите им продукти", каза Джордж Португал.

Пътешествието отвежда репортерите ни в пустияната Намиб. Тя е една от най-старите пустини на Земята. Простира се по атлантическото крайбрежие на Ангола, Намибия и Южна Африка. 

Рубрика на NOVA в партньорство с Explorers Club Bulgaria. 

Цялото пътешествие на Миахела Карабельова и Стоян Нешев гледайте във видеото.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!