Според него основателят на "Уикилийкс" ще бъде запомнен с борбата си да не бъде екстрадиран

Основателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж е на свобода. САЩ го преследват за това, че е публикувал над 700 хиляди поверителни документа за военните и дипломатическите дейности на Вашингтон. Най-цитираните негови думи са „Не съм свободен днес, защото системата работеше. Днес съм свободен, след години на задържане, защото се признах за виновен в журналистика”.

Джулиан Асандж се призна за виновен

„Джулиан Асандж усилно се опитва да се представи като журналист, въпреки че страната, която го обвинява твърди, че е извършил хакване на нейни бази и е помогнал на американски войник. Асандж има своите тъмни петна, има принос в това, което знаем за войната в Афганистан. Но се запомня тази дълга негова борба да не бъде екстрадиран от САЩ”, коментира в „Пресечна точка” Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Кой е Джулиан Асандж - човекът, който публикува над 700 хил. секретни документи на САЩ (ВИДЕО)

„Защитната теза на Асандж беше, че той е журналист и като такъв е споделил тази информация. Ако бъде осъден – ще възникне прецедент в САЩ. Критиците на тази гледна точка казват, че той се представя за журналист, но не е такъв”, добави още Безлов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова