Те нямат бели дробове

Рибите дишат ли кислород като хората? Всички живи организми дишат като обменят кислород и въглероден диоксид с околната среда. Хората и животните вдишват кислород, защото телата им се нуждаят от него, за да функционират. Когато вдишваме, белите дробове абсорбират кислород от въздуха, и го освобождават в кръвта ни. С кръвта, кислородът достига до всички части на тялото. Във водата също има разтворен кислород, но по-малко отколкото във въздуха.

Как маите измервали времето
 
Рибите нямат бели дробове. Те абсорбират кислород от водата със специални органи – хрилете. При много риби, хрилете са точно зад главата и са покрити с хрущял. Кръвта тече точно под повърхността на тези фини хриле. Когато рибата отвори уста, тя поглъща кислорода, разтворен във водата. Рибата абсорбира кислорода от водата през хрилете, стига да е напълно потопена.
След това кислородът се транспортира по цялото тяло чрез кръвта, както и при хората. 

Видеото е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.  

Редактор: Весела Веселинова