Загиналите от палестинска страна са над 40 000 души

1200 избити и над 250 отвлечени. Това е сухата статистика от черният 7 октомври 2023 година. Зад тези цифри обаче се крият прекършени съдби и трагедии, които трудно могат да бъдат забравени. Кфар Аза, малцина са тези, които знаят, че това е името на едно от населените места, атакувани от терористите на „Хамас“ в ранното утро. Когато виждат пикапите с бойците на „Хамас“ жителите на Кфар Аза ги посрещат с оръжие. Армията я няма. Евреите се съпротивляват часове.

Многобройният противник обаче надделява и съпротивата им е сломена. Мъжете, защитаващи кибуца, са избити. Записи от охранителните камери запечатват как терористите от „Хамас“ започват да обикалят къща по къща и екзекутират цели семейства. Тези, които продължават да се съпротивляват са обсипани с коктейли „Молотов“ и изгарят живи. Когато израелската армия се връща в Кфар Аза, открива истински кошмар.

Командирът на 71 взвод Давиди Бен Сион разказва пред Би Би Си, че е открил обезглавени тела на жени, старци и дори малки деца. В кибуц Беери на 20 км от Кфар Аза са изклани 100 евреи. Израелците са израсли във времена на война. Генерал Итай Верув, който ръководи бойните действия срещу терористите от „Хамас“, разказва пред CNN, че за своите 40 години в армията не е виждал нищо подобно.

Една година от атаката на „Хамас“ срещу Израел

Ударът на „Хамас“ е съкрушителен. Терористите атакуват в деня, в който се навършват 50 години от войната Йом Кипур, когато коалиция от арабски държави нападат Израел. По ирония на съдбата това е еврейският празник на опрощението.

В ранните часове на 7 октомври сирени събуждат жителите на Израел. Тогава и не подозират, че това ще се превърне в най-смъртоносния ден в историята на тяхната страна. Започва най-голямата атака срещу евреи от Холокоста насам.

Ракети са изстреляни от Ивицата Газа към израелски градове. В същото време бойци на „Хамас“ преминават през заграждения и нахлуват в израелски селища и кибуци. В сцена на едно от най-смразяващите кръвта събития се превръща музикалният фестивал „Нова“ в пустинята Негев. Загиналите там са стотици. Десетки от оцелелите са отвлечени с камионетки и мотоциклети към Ивицата Газа.

В други части на страната израелци са измъквани от домовете им и завличани насила в палестинската територия. Сред похитените има деца и възрастни хора. Израел се изправя пред страшната равносметка от 7 октомври - 1200 загинали и 250 отвлечени само в рамките на един ден. „Решихме да сложим край на израелските престъпления с Божията помощ. Така че врагът да разбере, че времето му да сее хаос, без да му бъде търсена отговорност, е приключило“, заяви началникът на военното крило на „Хамас“ Мохамад Ал-Дейф.

Израелският президент ще участва във възпоменателна церемония

„Хамас“ обяви началото на операция „Потопът от Ал-акса”. Израел отвърна с „Железен меч”. „Граждани на Израел ние сме във война“, посочи министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Още същия ден последваха интензивни израелски удари по цели на „Хамас“ в Газа, които не спират и до днес. Още в първите часове хиляди цивилни палестинци избягаха от домовете си заради ужаса от това, което може да последва. „Страхуваме се от това, което евреите ще направят. Те могат да ни изличат от лицето на земята“, каза жителка на Газа Амал Абу Дака.

Само в рамките на този първи ден, загиналите от палестинска страна са 500 души. „Това, което се случи днес, е невиждано за Израел. Ние ще се погрижим да не се повтори никога повече. Ще унищожим „Хамас“ и ще предприемем могъщо отмъщение за този черен ден, който те причиниха на държавата Израел и нейните граждани“, категоричен беше Нетаняху.

7 октомври беше едва първият от поредицата черни дни за региона. До днес – 365 на брой. Събитията в този ден отприщиха вълна от насилие, което не стихва. Година по-късно загиналите от палестинска страна са над 40 000. Газа е опустошена от хуманитарна криза. Освен с „Хамас“ на юг, пред Израел се отвори и втори фронт – този с ливанската „Хизбула“ на север. Годината премина и под знака на морските атаки, които йеменските хути предприеха срещу кораби в Аденския залив.

„Хизбула“ атакува с ракети град Хайфа, има пострадали

Месеци по-късно напрежението ескалира до пряк сблъсък между техния покровител Иран и Израел. Част от пленените израелци бяха освободени. Тези, които успяха да се приберат у дома, трудно отново ще са същите. „Милото ми момиченце, красивото ми дете. Липсвах ли ти? Мислеше ли си за татко?“, казва баща на освободени заложници Йони Ашер.

И днес, година по-късно, над 100 израелски семейства все още не губят надежда, че похитените им близки ще се приберат у дома. Оцелелите от кошмара на 7 октомври завинаги ще живеят със спомена за случилото се. „Добре, сладкото ми момченце, тръгвай на своето пътуване. Ще те обичам и ще ми липсваш във всеки един ден от остатъка на моя живот“, споделя майката на загиналия заложник Херш Голдберг-Полин Рашел Голдберг-Полин.