Ще бъдат съэдадени групи за взаимопощ

От тази учебна година Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в София ще помага на родителите на деца със СОП. Ще бъдат съэдадени групи за взаимопощ. Това обяви в ефира на „Социална мрежа” психологът Александър Кръстев. Освен това от днес започна и проектът „Силен старт” на Министерството на образованието и науката. Чрез него детските градини и училищата с предучилищни групи ще получават финансиране за подпомагане на деца със специални образователни потребности (СОП), в риск и с изявени дарби, за квалификация на педагогически и непедагогически специалисти и други услуги. Този проект се оказва особено ценен в контекста на последните събития - родители от столично училище сигнализираха, че децата им са заложници на съученик със специални образователни потребности. Педагозите се оказват безсилни пред поведението на момче, което системно саботира учебния процес за всички в класната стая.  

Нападнати ученици и учители: Родители твърдят, че дете тормози цял клас

„Когато детето е със СОП, е необходимо да се работи така, че да се разбере какво точно го провокира. Това е работата на училищния екип за подкрепа на личностното развитие”, поясни Доника Костадинова, ресурсен учител и майка на дете със специални образователни потребности. И призова учителите и психолозите да подхождат внимателно към родителите на такива деца.

Дисциплината в училище: Спор около санкциите за учениците, които не спазват правилата 

„Трудно е да се овладеят такива ученици. На практика през последните години теченията за обединение на специалното с  общото образование доведоха до това в общообразователните училища да се включват ученици, които невинаги са пригодни за групова работа. Няма как с тях да има постоянно ресурсен учител”, твърди Кръстев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Габриела Винарова