Тя иска да ѝ се изплати обезщетение в размер на 100 хиляди евро

Италианският министър-председател Джорджа Мелони свидетелства по процес срещу двама мъже, които са създали и разпространили манипулирани чрез „дийпфейк технологии“ порноклипове с нейния образ, съобщи ДПА. Тя направи изявление пред съда в сардинския град Сасари, настоявайки отговорните за манипулираните клипове да бъдат наказани. „Това е форма на насилие срещу жените“, заяви тя, цитирана от италианската новинарска агенция АНСА.

Двама италианци, баща и син, са обвинени, че са използвали софтуер, за да създадат и разпространят фалшиви видеоклипове, на които лицето на Мелони „е насложено“ върху телата на порноактриси. Според разследващите видеата са достъпни на американски сайт за възрастни в течение на месеци, като са били гледани милиони пъти.

Отвориха ресторант в Албания, посветен на италианския премиер

Лидерката на крайнодясната партия „Италиански братя“ иска да ѝ се изплати обезщетение в размер на 100 хиляди евро, като планира да дари средствата в подкрепа на жени, станали жертви на насилие. И още посочи, че иска процесът да изпрати послание до другите жени и жертви на подобни злоупотреби, че не трябва да се страхуват да се обръщат към съда. „Ефектът на тези клипове върху мен беше непоносим. Особено за някоя като мен, която се бори ежедневно с насилието срещу жени“, заяви Мелони.

Разследването срещу двамата мъже започва в Сасари през 2020 г. След показанията на Мелони съдията назначи следващото заседание за февруари 2025 г. Очаква се да бъдат изслушани и други свидетели по делото.

Редактор: Камена Георгиева
Източник: Виктор Турмаков, БТА