Над половината от работодателите у нас няма да наемат нови служители през следващите шест месеца

Повече от половината работодатели у нас няма да наемат нови служители през следващите шест месеца. 24% от фирмите пък възнамряват да разширят екипите си. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетоста, в което са участвали близо 1200 компании.

„Една от причините е сезонът, който предстои. Друга - геополитическата ситуация и пазарът на труда у нас и в Западна Европа. Оттам идва и намаленият брой хора, които са необходими”, коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Александър Георгиев, управител на HR компания и представител на Българската конфедерация по заетостта.

Защо повече от половината работодатели у нас не планират да наемат нови хора

По негови думи в София спрямо миналия отчетен период от шест месеца има увеличение с почти 10% в наемането на нови кадри. „Това се дължи на факта, че в Западна България и в частност - в столицата, има концентрация на сектори, които са във фаза на растеж с двуцифрен коефициент – IT, аутсорсинг, строителство”, добави Георгиев.

„Много от компаниите, които функционират на пазара в България, са зависими от проекти, заложени от техни партньори в чужбина. Фирмите търсят оптимизация и актуализация през изкуственият интелект, затова ще бъдат необходими и по-малко служители”, обясни още HR специалистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Виктория Гетова