Лидерите на ЕС се споразумяха да използват цялото си влияние, за да ускорят връщането на незаконно влезлите в блока мигранти

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха да използват цялото си влияние, включително търговията, помощта за развитие и визовата политика, за да ускорят връщането на незаконно влезлите в блока мигранти. Те поискаха от Европейската комисия спешно да изготви законопроект. На Европейския съвет в Брюксел, 27-те подкрепиха също и плана на Полша да спре временно приемането на молби за убежище от бежанци, които Беларус и Русия прекарват през източната граница на страната. Държавните и правителствени ръководители обсъдиха и създаването на приемни центрове в страни извън Европейския съюз. Така мигрантите, чиито молби за убежище са били отхвърлени, ще могат да изчакат депортирането си. Германия смята, че по-полезно би било затягане на граничния контрол и бързото връщане.

ЕС обсъжда възможности за справяне с миграционния натиск

Темата коментираха в ефира на „Твоя ден” експертът по сигурността Атанас Русев и бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев. И двамата са на мнение, че дебатът ще продължи бурно и дълго. По думите на Русев ще се стигне до пилотни проекти, от които не очаква големи резултати.

„Ще отнеме много време, докато се намери решение. България се готви за по-добра охрана на границата”, твърди Гунев.

„Приемните центрове като идея тръгнаха от Великобритания. Знаем, че те искаха да правят такива за изпращане на изчакващи решения или получили решения за депортиране граждани на трети страни.  Има един по-малък проект на Дания, който е с Косово. Там обаче изпращат по-скоро граждани на трети страни, извършили престъпления. Тоест богатите държави тръгнаха да си търсят самостоятелно спасение от проблемите, които създава сегашната законодателна рамка на ЕС по отношение на незаконната миграция. Това поражда притеснение във всички останали страни членки”, обясни експертът по сигурността.

Германия въведе граничен контрол на всички сухопътни граници

„Нито ще е лесно, нито евтино с тези центрове. ЕК  очерта че през следващата година ще разгледат две възможности. Едната е това, което в момента горе-долу Италия прави. Пристигащите по море да не влизат въобще вътре в ЕС, а да бъдат отправени директно към такива центрове. Такива засега няма. Италия го прави с Албания. Те пристигат на остров Лампетуза и оттам ги хващат и ги товарят. ЕС искат такъв тип центрове да бъдат построение извън територията на съюза", смята  бившият зам.-министър на вътрешните работи.

Според Русев проблемът е чисто законодателен.

„В ЕС има много силно разгърнато законодателство на основата на тези ценности защита правата на човека. Голяма част от тази невъзможност да бъдат връщани емигрантите се корени именно в тези принципи. На този етап този тип решене с изнесени центрове са опит да се заобиколи това законодателство”, твърди той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Габриела Винарова