НАТО не може да потвърди тези данни, посочи Марк Рюте в изявление

Южна Корея заяви, че според нея Северна Корея е изпратила войски в Русия, предаде БТА. Това представлява "сериозна заплаха за сигурността" на международната общност, на която Сеул ще отговори с всички налични средства, се казва в изявление на южнокорейската президентска канцелария, цитирано от "Ройтерс". Отделно от това шпионската агенция на Южна Корея заяви, че Северна Корея участва във войната в Украйна и е решила да изпрати 12 000 военнослужещи, включително подразделение на специалните сили, съобщи агенция "Йонхап".

Южнокорейският президент Юн Сук-йол свика извънредна среща във връзка със сигурността с ключови представители на разузнаването, военните и отговарящи за националната сигурност служители, за да обсъди участието на севернокорейските войски във войната на Русия срещу Украйна, се казва в съобщението. "Участниците се обединиха около мнението, че сегашната ситуация, при която сближаването на Русия и Северна Корея премина отвъд прехвърлянето на военни доставки до реалното изпращане на войски, представлява сериозна заплаха за сигурността не само на нашата страна, но и на международната общност", се казва още в съобщението.

Пхенян окончателно затваря границата с Южна Корея

Южнокорейски официални представители и преди са заявявали, че вероятно е вярно, че известен брой севернокорейски военнослужещи са в Русия и участват във войната й с Украйна, но не са давали ясен отговор за естеството или мащаба на подобно разполагане, отбеляза "Ройтерс". 

По-късно разунаването на Южна Корея посочи, че Северна Корея е разположила и първи контингент от 1500 войници от своите специални части във Владивосток и скоро ще изпрати още, предаде "Франс прес". Южнокорейската разузнавателна служба „е установила, че от 8 до 13 октомври Северна Корея е транспортирала войници от своите специални части до Русия с транспортен кораб на руските военноморски сили, което потвърждава началото на бойното участие на Северна Корея“, се казва в изявление на службата, в което се публикуват и подробни сателитни снимки. Южнокорейската служба посочва, че разположените в Русия севернокорейски войници са получили руски военни униформи, оръжия и фалшиви документи за самоличност, и допълва, че те са дислоцирани в руски военни бази във Владивосток, Усурийск, Хабаровск и Благовешченск, където преминават обучение, което да ги подготви за изпращане в зони на бойни действия, отбеляза "Асошиейтед прес".

Ръководителят на НАТО Марк Рюте заяви, че алиансът все още не може да потвърди информацията, че Северна Корея ще изпрати свои войски на фронта в Украйна, предаде АФП, цитирани от БГНЕС. „В момента официалната ни позиция е, че не можем да потвърдим съобщенията, че севернокорейци вече активно участват като войници във военните действия“, заяви Рюте след срещата на министрите на отбраната на НАТО. „Но това, разбира се, може да се промени“, добави генералният секретар.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: БГНЕС, Светослав Тачев, БТА, Алексей Маргоевски, БТА