Коментар на експерти

Молдова гласува на референдум, с който да реши бъдещето си. Въпросът беше дали страната да промени конституцията си и да впише в нея, че ще стане член на Европейския съюз. Промяната е форма на защита срещу евентуалните опити на бъдещи правителства да спрат процеса на евроинтеграция. Референдумът мина под сянката на спорове и обвинения. Президентът Мая Санду твърди, че Русия влага пари и други средства да накара хората да гласуват с "не".

„Нощта беше безсънна за всички грузинци. През цялото време резултатите бяха много близки”, сподели Иван Думиника, който е историк и председател е на научното дружество на българистите в Молдова. Той не скри, че действително в общшеството има разделение по отношение на Европейския съюз. „Има евроскептици, но има и такива, които искат евроинтеграция на Република Молдова. Имаше обаче и купуване на гласове”, допълни Думиника.

Оспорван резултат на референдума в Молдова

Темата коментира и журналистът Чавдар Стефанов. „Илан Шор е свързван с банкова афера през 2015 г. Тогава от Молдова бяха източени над 2 млрд. долара. Той беше осъден на 15 г. затвор, но емигрира в Русия. Разследване доказа, че чрез руска банка той превежда по 100 евро на уязвими групи молдовци, за да подкрепят неговата забранена партия”, обясни Стефанов.

В страната предстои балотаж за президент. Сблъсъкът ще е между досегашния държавен глава Мая Санду и проруски поддръжник.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Калина Петкова