Инициативата решава икономически проблеми на производителите

В Малави жените, работещи на бананови плантации, откриха иновативен начин да се справят с опустошителните последици от климатичните промени върху земеделието. Заради екстремни температури и нарастваща честота на природни бедствия бананите презряват по-бързо, предаде Voice of America. С подкрепата на кооперативния съюз COMSIP фермерите започнаха да използват негодните за продажба плодове в производството на вино. Тази инициатива не само помага производителите да намалят загубите си, но също така осигурява нов източник на доходи.

„Сблъсках се с много проблеми. Не можех да намеря средства, за да купя храна и да платя училищните такси за децата си. Тогава реших да се присъединя към група производители на банани“, сподели Реджина Мкандауиър. Сега тя успява поеме разходите си и дори да закупи добитък.

Процесът на производство на вино включва ферментация на презрелите банани със захар, мая, вода и лимонов сок, което води до продукт с 13% алкохолно съдържание, продаван на цена около 3 долара за бутилка.

Вино от ананас, корени и семена: Камерун предлага на местния пазар уникални вкусове и аромати (ВИДЕО)

Въпреки успеха на инициативата, групата се сблъсква с предизвикателства при получаването на сертификат за международна продажба на своя продукт. Елизабет Мвакилама, областен координатор на COMSIP, обясни: „Трудно е да се изнесе виното в чужбина. В момента чакаме Бюрото по стандартизация на Малави да издаде сертификат.“ Правителствените органи признават инициативата като важна стъпка към икономическото овластяване на уязвимите общности. Симеон Дхлову, помощник служител по развитие на общността, добави: „Ние ги насърчаваме да се организират в групи и ги обучаваме в промяната на мисленето.“

В момента групата произвежда около 45 бутилки на ден, но планира да инвестира в машини, които значително да увеличат производството, за да отговорят на нарастващото търсене, предава VOA.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America