Новинарската мрежа осъди „неоснователните твърдения“

Израелските военни сили посочиха шестима палестинци в Газа като репортери на „Ал Джазира“, които според тях са били членове на бойните групировки „Хамас“ и „Ислямски джихад“ - твърдение, което катарската мрежа отхвърли като опит да се заглуши гласа на журналистите. „Ал Джазира“ осъжда израелските обвинения срещу своите журналисти в Газа и предупреждава, че това не може да бъде оправдание за посегателства срещу тях“, се казва в изявление на мрежата.

Военните в Израел публикуваха документи, които според тях са открити в Газа и които доказват, че мъжете са имали военна принадлежност към групировките. Според Тел Авив документите са включвали списъци на „Хамас“ и „Ислямски джихад“ с данни за персонала, заплати и курсове за обучение на бойци, телефонни указатели и доклади за наранявания. „Ройтерс“ не успя да провери веднага автентичността на документите.

Израелската армия: Убихме журналист на "Ал Джазира", беше агент на "Хамас"

„Тези документи служат като доказателство за интегрирането на терористите от „Хамас“ в катарската медийна мрежа „Ал Джазира“, заявиха военните.

От „Ал Джазира“ отвърнаха, че: „Мрежата разглежда тези изфабрикувани обвинения като явен опит да се заглушат малкото останали журналисти в региона, като по този начин се прикрива суровата реалност на войната от аудиторията по света“.

Израел отдавна повдига такива обвинения към „Ал Джазира“. През изминалата година властите в Тел Авив наредиха да прекрати дейността си от съображения за сигурност, нахлуха в офисите ѝ и конфискуваха оборудване. „Ал Джазира“ съобщи, че израелските действия срещу нея са „престъпни, драконовски и безотговорни“ и че последните обвинения са „част от по-широк модел на враждебност“ към нея.

Редактор: Камена Георгиева
Източник: „Ройтерс“