Двамата сблъскаха мнения по темата

Единственият кандидат за нов главен прокурор Борислав Сарафов подаде във Висшия съдебен съвет концепцията си за управлението на прокуратурата през следващите седем години. Съветът заседава днес, като първа точка беше нов опит за избор на председател на Върховния административен съд, която премина без номинации. И двете процедури по избор на върховни магистрати предизвикаха отпор в юридическите среди, тъй като настоящият състав на ВСС е с изтекъл мандат. За петък е насрочен протест на адвокатите от цялата страна.

„Процедурата, след като е законна, очевидно е и легитимна. Няма друг орган, избран в момента, който да осъществява тези функции. До избиране на следващия, този ВСС е единственият компетентен орган“, заяви бившият градски прокурор на София Николай Кокинов.

Никой не беше номиниран за председател на ВАС

Според него ВСС не бърза с процедурата. „Вече над 2 години парламентът не благоволява да излъчи представители и да подмени ВСС, поради което и след като Конституционният съд се произнесе по повод реформата, Съветът инициира въпросната процедура“, допълва той.

„Проблемът не е само политически. Конституцията задължава народните представители да излъчат парламентарната квота във ВСС. Но не бих се съгласил, че процедурата е законна. За мен тя не е такава, защото и Законът за съдебната власт, и Конституцията, казват, че този на практика персонален състав на ВСС не може да избира следващите главен прокурор и председател на ВАС“, подчерта Велислав Величков от инициативата „Правосъдие за всеки“.

По думите му е нужно произнасяне на Конституционния съд по казуса. „ВСС забърза процедурата по политическа поръчка“, каза още той.

Първо заседание на ВСС за номинации за шеф на Върховния административен съд

„Моето лично мнение е, че Сарафов е доказан професионалист, прокурор от кариерата. Познавам го от около 30 години. Знам, че е честен, почтен и професионалист до дъното на душата си. Хората, с които съм разговарял от прокурорската гилдия, също го харесват и подкрепят“, твърди Кокинов и допълни, че адвокатурата не би трябвало да се намесва в избора за главен прокурор.

„Сарафов беше тихият мохикан на послушанието. Как ще стане меч на правораздаването? Според мен какви нравствени качества има един човек се определя на първо място от това той лъже ли. А г-н Сарафов лъже. Той излъга целия народ, когато каза, че няма да бъде кандидат нито за временно изпълняващ длъжността главен прокурор, нито за главен прокурор. Категорично го заяви два пъти“, добави Величков. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Камена Георгиева