Президентът Абдел Фатах ас Сиси отправи предложението на пресконференция в Кайро с алжирския си колега

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси обяви предложение за двудневно примирие във войната между Израел и „Хамас“, което ще включва освобождаване на заложници и може да проправи пътя към „пълно прекратяване на огъня“.

Халаф: Техеран не е в състояние да влезе в директна война срещу Израел, ще разчита на прокситата си

Сиси, чието правителство участва в усилията за посредничество за прекратяване на войната в Газа, предложи „двудневно примирие“, по време на което „четирима заложници да бъдат разменени за някои затворници в израелски затвори“. Планът е то да бъде последвано от още преговори в рамките на 10 дни, целящи да осигурят „пълно прекратяване на огъня и влизане на помощи“ в Ивицата Газа. резидентът на Египет обяви предложението на пресконференция в Кайро заедно с гостуващия си алжирски колега.

Международните посредници, стремящи се да сложат край на войната в Газа, предизвикана от безпрецедентната атака на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври 2023 г., успяха да постигнат едно-единствено едноседмично примирие през ноември.

Халаф: Тези, според които смъртта на Синуар ще прекрати напрежението, живеят в паралелен свят

Оттогава насам дипломацията не донесе нова сделка. От 251 заложници, взети от палестинските бойци по време на нападението на 7 октомври, 97 все още са държани в Газа, включително 34, които според израелските военни са мъртви.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС