Русенска двойка създаде пробиотична напитка, достойна за международно първенство

Комбуча – или така наречената "жива напитка" – се произвежда и в България. Тази впечатляваща напитка, ценена от любителите на здравословния начин на живот, е открита от русенци, които я приготвят сами у дома.

След като се вложат необходимите компоненти – основният от които е комбуча гъбата – са нужни 13–14 дни ферментация, за да се получи готовата напитка. Това всъщност е една традиционна рецепта, по която всеки, който има комбуча гъба, може да си приготви домашна комбуча.

Повече от три години Гергана и Мирослав правят комбуча у дома заради нейните полезни свойства. Първата си гъба получили като подарък от Испания.

„Когато я получих, не проявих кой знае какъв интерес. Дълго време стоя в хладилника, но когато си направих напитката, се влюбих – и до ден днешен си я пия“, споделя Игнатова.

Най-важното условие за домашна комбуча е да разполагате с правилната гъба. Иначе рецептата е проста.

Белият трюфел е на път да изчезне заради климатичните промени

„Основата е чаена – може да бъде със зелен или черен чай. Интересното е, че в първата фаза на ферментацията се слага захар, но гъбата комбуча взаимодейства със захарта и така се образуват пробиотици. Те са полезни за балансиране на pH-то на микробиома и обогатяване на полезната чревна флора. Много хора обаче бъркат комбуча гъбата с оцетната“, обяснява Гергана.

Напитката е истинска пробиотична бомба, богата на млечно-кисели бактерии – подобно на добре познатия на българите зелев сок.

„Тези бактерии присъстват в много ферментирали храни – в зеленчуците, киселото зеле, туршиите. Това е най-добрият вариант за естествено поддържане на баланса в организма“, допълва тя.

Вдъхновени от положителния ефект на комбучата, Гери и Миро започнали да я споделят с приятели и близки, като добавяли и различни вкусове по собствен вкус – ябълка, праскова и други плодове.

Интересен факт е, че комбуча гъбата расте според размера на съда, в който се отглежда – колкото по-голям е той, толкова по-голяма става и самата гъба.

С времето гъбите ставали все повече, и така спонтанно Гери и Миро решили да започнат собствено малко производство, което наричат "завод за двама".

„Гъбата престоява в специални съдове, като температурите се следят денонощно в нашия ферментационен комплекс. Когато се достигне нужната температура, започва процесът на филтрация“, споделя Мирослав.

Учени установиха, че музиката стимулира растежа на гъбите

Домашно създадената им напитка привлича международно внимание, което им носи номинация за участие в световно първенство в Барселона.

„Измежду 4000 производители от цял свят, две от нашите напитки бяха избрани да участват“, разказва той.

„Ще се състезаваме в две категории с едни от най-силните ни продукти, които вярваме, че ще впечатлят журито“, допълва Гергана.