Новината беше потвърдена от издателя му

 

Американският поп певец Принс е починал на 57-годишна възраст в неговия студиен и жилищен комплекс „Прейсли парк” в американския щат Минесота. Новината беше потвърдена от издателя му. От местната полиция отказаха коментар за самоличността на починалия човек, докато не бъдат информирани близките. Представители на певеца пък засега отказват коментар.

 

Полицията е била извикана заради медицински случай рано сутринта днес. Той е намерен в безсъзнание. 

Още по темата

 

Новината за смъртта на певеца идва само дни, след като беше съобщено, че той е бил приет в болница след аварийно кацане на самолета му. На 15 април Принс беше хоспитализиран в щата Илинойс, след като му прилоша по време на концерт. Той обаче изнесе друго шоу още на следващия ден, като негови представители заявиха, че става въпрос за грип. В последните месеци обаче Принс отмени два други концерта по здравословни причини.

 

Поп идолът стана известен през 80-те години със своите албуми "Purple Rain" и "Sign O'The Times". Той е известен с широкия диапазон на гласа си, текстовете на песните си и своята ексцентричност. Описван като един от най-големите музикални таланти в историята на музиката, той се е учил сам да пее, като в същото време композира и продуцира сам своята музика. 

 

Истинското име на Принс е Принс Роджърс Нелсън. Той е роден на 7 юли 1958 година. Неколкократно сменя творческия си псевдоним. През периода 1993-2000 дори използва графичен символ вместо име. Има зад гърба си цели 39 студийни и 6 концертни албума, преминаващи през смесица от различни стилове, като най-добре е познат със своя микс между фънк и синтпоп. 

 

През кариерата си Принс печели седем награди „Грами”, както и по един „Златен глобус” и „Оскар”. Включен е в Залата на славата на рокендрола през 2004 година. Списанието „Ролинг Стоун” класира Принс на 28-о място в списъка ма 100-те най-популярни артисти на всички времена.

 

Видео: Ройтерс

 

Любопитни факти за Принс: 


Кръстен на група

Принс Роджър Нилсън е кръстен на джаз групата, в която баща му е свирил на пиано. Тя се е наричала „Prince Rogers Trio”. Бащата на Принс, който имал седем деца, трябвало да остави музиката, за да може да издържа семейството си. Принс обаче се запленява от музиката и първият музикален инструмент, на който се учи да свири, е пианото на баща му. На 7 години Принс композира песен за първи път. Тя се е наричала „Funk Machine”. 
 

Епилептик?

В малкото интервюта, които е давал през годините, Принс споменава, че се е родил епилептик, но се е излекувал от тази болест. Не се знае обаче дали тази информация е вярна. 
 

Първа група

На 13 години вече свири в първата си група заедно със свои съученици от гимназията. 
 

Професионалнен дебют

Принс стъпва на професионалната сцена през 1975 г. заедно с групата „East”, с която през 1976 г. записва песента „For You”. Артистът много пъти се хвали, че по време на записите е свирил на 27 инструмента. 
 

Известност

Песните, които го изстрелват на музикалния небосклон, са записани през 80-те години. Сред тях са „Controversy” (1981), „Purple Rain” (1984); „Around the World in a Day” (1985), „Parade” (1986), „Sign ‘O’ the Times” (1987), „Lovesexy” (1988).
 

Диета

По време на лудите си години се храни със спагети и портокалов сок. 
 

Любов

Името му често се е свързвало с любовна връзка с известни личности като Ким Бейнсинджър, Кармен Електра, Мадона, Сузана Хофс, Анна Фантастик, Шерилин Фен и други. 
 

Семеен живот

Женил се е два пъти. С първата си съпруга Маите Гарсия сключва брак през 1996 г. Двамата се запознават по време на негово турне. Той е съблазнен от начина, по който тя танцува бейли денс. Благодарение на нея започва да вмъква танци по време на изпълненията си на сцената. Двамата имат син на име Бой Грегъри, който обаче се ражда с тежка вродена болест – Синдром на Пфайфър, и умира малко след раждането. С втората си съпруга Мануела Тестолини се запознава в религиозна група. Двамата сключват барк през 2001 г. Последната му половинка е Брия Валенте, на която той посвещава няколко песни. 
 

Религия

От 2001 г. Принс става член на сектата „Свидетелите на Йехова”. 
 

Без операции

Поради догмите от кръвопреливане, спазвани от „Свидетелите на Йехова”, Принс отказва операция на бедрото, въпреки че е трябвало да сложи протеза. Оказва се, че певецът е имал доста тънки кости заради натоварването от танците. 
 

Вегетарианец

През 2006 г. го наричат „най-сексапилният вегетарианец”. 
 

Е-полиция

В последните години се превръща в ревностен преследвач на свободното разпространение на песните му в интернет. Плаща милиони долари на английската компания „Web Sheriff”, за да свали от платформата YouTube всяко негово видео. 
 

Диск гратис

През 2007 г. той разпространява диска „Planet Earth” безпллатно заедно с английския вестник „The Mail on Sunday”. Вестникът продава 2,3 милиона екземпляри и се налага да пусне в продажба още 600 000 броя. 
 

Най-добри продажби

Принс продава 80 милиона диска по света, поради което през 2010 г. списание „Time” го обявява за една от стоте най-влиятелни личности по света. 

 

Редактори: Александрина Аврамова, Анелия Тодорова, Десислава Димова