Няма ясни доказателства, че мъжът наистина принадлежи към терористична групировка

Извършителят на атаката срещу нощен гей клуб във Флорида е обявил принадлежността си към ИДИЛ. До момента обаче няма доказателства, че нападателят наистина е бил пряко свързан с някоя терористична групировка.

По темата

Информационна агенция, близка до ИДИЛ, съобщи, че зад стрелбата в Орландо стои именно джихадистката групировка.

Матин е стрелял с две законно притежавани оръжия - пистолет и автомат. Преди атаката той се обадил на телефон 911 и заявил принадлежността си към ИДИЛ и симпатиите си към братята, организирали атентата на маратона в Бостън.Трагедията се разигра в нощта на събота срещу неделя, когато въоръженият мъж нахлу в нощен клуб с над 300 клиенти и откри безразборна стрелба. Той взе заложници, а няколко часа по-късно специални части предприеха операция, при която нападателят беше ликвидиран. По последни данни 50 души са загинали, а други 53 са ранени при нападението на 29-годишния американец от афганистански произход Омар Матин.

Повече от денонощие след трагедията идентифицирането на жертвите продължава. До момента е установена самоличността на едва около 15 от тях.

В началото той беше нормално същество, грижеше се за семейството, обичаше да се шегува и забавлява. Няколко месеца, след като се оженихме обаче, започнах да забелязвам неуравновесения му характер, полудяваше от най-малкото нещо. Тогава се притесних за сигурността си. Той често използваше сила срещу мен и не ми даваше да говоря със семейството си”, разказа бившата съпруга на Матин Ситора Юсуфай.

Президентът Барак Обама осъди трагедията в Орландо и я определи като акт на терор и омраза.

Това е едно отрезвяващо напомняне, че нападението срещу всеки американец, независимо от неговата раса, етническа принадлежност, религия или сексуална ориентация, е нападение срещу всички нас и срещу основните ценности на равенството и достойнство, които ни определят като страна. И нито един акт на омраза или терор няма да промени нас, нито ценностите, които ни правят американци”, заяви държавният глава.

Обама определи липсата на напредък по ограничаването на огнестрелните оръжия като най-голямото разочарование в управлението му.

Масовото убийство в Орландо е най-смъртоносният инцидент в САЩ през последните 25 години. 
 
През 2007 г. студентът Чо Сун Хуей застреля 32-ма свои състуденти във Вирджиния, след което се самоуби. 
 
През 2012 г. Адам Ланза уби 20 деца и шестима възрастни в Кънектикът. 
 
Общо 23 жертви остави след себе си през 1991 г. Джордж Хенард в кафене в Тексас. 
 
Миналата година Сайед Фарук и 27-годишната му приятелка Ташфин Малик застреляха 14 души по време на коледно парти в Сан Бернардино. 

Кореспондент: Ясен Дараков