Като дете тя е била изоставена в сиропиталище

Още от момента, в който се ражда до днес животът на Елица Маргарет Сергеева Стори-Хол е на ръба на реалността. От рядко лошо стечение на обстоятелствата до невероятен късмет. От изоставено дете с уреждания в силистренско село до потенциален параолимпийски шампион на Америка с голямо любящо семейство зад гърба й. Десетилетия след като е осиновена, Елица се връща в родното село, за да открие, че там роднините й я мислели за починала. За един живот, изпълнен с емоции като за няколко разказва Виктория Бояджиева.

Всички спомени от коридорите на домовете за изоставени деца са изтрити. В съзнанието на Елица Хол времето преди да бъде осиновена живее само като фактология.

„Бях в сиропиталището в Силистра 3 години. След това ме прехвърлиха  в друг дом за сираци в Луковит. Аз нямам много спомени от домовете, в които  съм била. Не знам защо, но умът ми просто е махнал тази част от моя живот. Родена съм с много изменения в тялото. Има много теории, включително, че може да е причинено заради Чернобил. Краката и ръцете ми са изглеждали недорасли. Окото ми е с нетипична форма. Имам липсващи пръсти. Това са част от моите увреждания. Но те никога не са ме спирали. Аз израснах като нормално дете”, разказа тя.

Основен принос за това имат американците Гари и Джанис Стори. През 1992 г. двамата решават да осиновят дете от България. Така на 5-годишна възраст Елица поема на дълъг път от Луковит към Айдахо.

„Заживях  в семейство с други 5 деца. Свикнах да се грижим един за друг”, сподели още момичето.

Тайната на осиновяването – правото да познаваш произхода и родителите си (ВИДЕО)

Веднага след като пристига осиновителите й се заемат с уврежданията й. Претърпява 4 операции. Налага се дори да й присаждат пръсти на ръката от единия крак, който е трябвало да бъде ампутиран. Още на 7 години борбеното момиче се качва на ските.  .

Събдата я среща не само с добро семейство, но и с любов като по филмите.

„Срещнах Адам, когато бяхме на 15. Той тренираше за Нова Зеландия, а аз за Америка по време на параолимпийските игри”, сподели момичето.

Елица Хол обаче решава да разбере истината за миналото си. Така, вече с по-уверена крачка, поема по пътя обратно – от Айдахо към Луковит. С помощта на български и новозеландски журналисти стига до домовете, в които е била настанена, от които започват следите й.

Какво успя да открие Елица за истинските си родители - гледайте във видеото.