Експлозията избухна във втори реактор...

Нов взрив в японската атомна електроцентрала "Фукушима 1". Експлозията избухна във втори реактор.

Радиацията в електроцентралата се е увеличила 4 пъти в първите часове след инцидента. Властите предупредиха, че нивото на замърсяването на въздуха в района на електроцентралата е достатъчно високо, за да навреди на човешкото здраве.

Взривът е повредил покрива на прегряващият реактор и над него се издига дим. Евакуиран е целият персонал, с изключение на служителите, които се занимават с непосредственото наблюдение и управление.

Активната част на реактора не е пострадала, но е възможно експлозията да е повредила основата на контейнера, в който се намира тя.

В същото време вятърът над Япония, който досега отнасяше радиоактивните изпарения от електроцентралите към Тихия океан, се обърна и се насочи към столицата Токио със скорост от 2 до 3 метра в секунда.

Очаква се по-късно днес той отново да промени посоката си и да поеме на запад. Премиерът Наото Кан предупреди всички в радиус от 30 километра от "Фукушима - 1" да не напускат домовете си.

Има изтичане на радиация и нивото й е доста високо.

Междувременно стана ясно, че опустошителното земетресение, което разтърси Япония в петък и предизвика мощни вълни цунами, е било с магнитуд 9,0.

Досега се считаше, че трусът е бил със сила 8,9. Промяната с една десета означава, че бедствието е било с около един път и половина по-силно, отколкото се смяташе.

Официално потвърдените смъртни случаи са 2400, но хиляди хора се водят безследно изчезнали.

Правителството изпрати контингент от 100 хиляди войници, които се включиха в спасителните операции, но все още доставянето на крайно необходими одеяла, чиста питейна вода и храна е затруднено.

Японската централна банка пък обяви, че отпуска 61,2 милиарда долара във финансовата система, за да успокои опасенията, че банките в Япония може да не издържат на кризисната ситуация.