Страната затвори част от въздушното си пространство, но засега не се очакват проблеми с полетите над Европа. От кратера на Грим Свотн се издига стълб дим на височина 20 километра.

Вулкан изригна в Исландия. Страната затвори част от въздушното си пространство, но засега не се очакват проблеми с полетите над Европа. От кратера на Гримсвотн се издига стълб дим на височина 20 километра.

Подобно изригване миналата година доведе до най-голямото затваряне на въздушното пространство над Европа от Втората световна война насам. 10 милиона души бяха засегнати от спирането на полетите.

Заради изригването на Гримсвотн Исландия затвори най-голямото си летище и анулира вътрешните полети. Засега забраната за полети се отнася само за зона 220 километра около вулкана, но въпреки това аерогарата ще остане затворена до края на деня.

Експерти успокоиха, че днешното изригване не е толкова опасно колкото това от миналата година. Причината е, че частиците от вулкана са по-големи, заради което не могат да останат дълго време във въздуха и бързо падат на земята. От исландската държавна авиокомпания обясниха, че проблемът с въздушния трафик е локален и той няма да засегне Европа.

Вулканът Гримсвотн се намира под най-големия глетчер в Европа в югоизточната част на Исландия. За последно той изригна през 2004-та година. Тогава презоеканските полети бяха пренасочени южно от страната, но нямаше затворени летища.