Бронираният Кадилак на Обама, носещ прякора \"Звярът\", е създаден да устои на всякакъв вид атака и да запази живота на пътниците си. Едва ли обаче някой е предвиждал това, което се случи днес в американското посолство в Дъблин...

Американският президент Барак Обама тръгна на едноседмична обиколка в Европа.

 

Първата страна е Ирландия. Посещението му ще приключи по-рано от предвиденото заради облакът вулканична прах.

 

В началото обаче имаше инцидент, който принуди Обама и неговата първа дама да сменят правителствения Кадилак.

 

Бронираният Кадилак на Обама, носещ прякора \"Звярът\", е създаден да устои на всякакъв вид атака и да запази живота на пътниците си. Едва ли обаче някой е предвиждал това, което се случи днес в американското посолство в Дъблин.

 

Оказа се, че Кадилакът е твърде нисък и се е закачил в парче метал от заключващия механизъм на портата на посолството. Барак и Мишел Обама останаха в колата, докато охраната и полицията панически проверят какво се е случило.

 

Само след няколко минути президентът и съпругата му слязоха от бронирания автомобил и се качиха на друга кола. Тя ги откара до хеликоптера, с който отлетяха до село Мънигал, където е роден един от прадядовците на държавния глава.

 

Злополучният брониран Кадилак остана дълго време на вратата на посолството, за радост на хилядите туристи, които се снимаха пред него. 24-часовото посещение на Барак Обама в Ирландия е първата спирка от европейската му обиколка.

 

От Дъблин той ще замине за Великобритания, а след това ще участва в работата на Г-8 във Франция. Предвидена е и визита в Полша, където ще обсъжда системата за противоракетна отбрана.