Облакът от вулканичен прах от Исландия вече засегна и въздушния трафик в България. Причината е, че в 12 часа беше затворено и летището в Берлин, към което имаме по няколко полета всеки ден...

Облакът от вулканичен прах от Исландия вече засегна и въздушния трафик в България. Причината е, че в 12 часа беше затворено и летището в Берлин, към което имаме по няколко полета всеки ден.


Заради изригващия вулкан Хамбург спря да приема полети в 6 часа тази сутрин българско време, а аерогарата в Бремен беше затворена час по-рано. 


По последна информация само на летището в Хамбург днес ще бъдат отложени повече от 450 полета. Засега вулканичната пепел не е засегнала Франкфурт и Мюнхен. Германският транспортен министър заяви, че се очаква ситуацията да се подобри към края на деня. Около 500 полета от и за Шотландия, Северна Ирландия и северната част на Обединеното кралство бяха анулирани през последните часове.


Метеоролозите очакват югозападни ветрове, които ще отнесат облака извън Великобритания. Според тях нивото на прах в атмосферата ще намалее значително през днешния ден. Затова се очаква всички британски летища да започнат да функционират нормално по-късно днес и да останат отворени поне до 21 часа българско време.


Ново нарушение на трафика над Великобритания е възможно в петък, ако Гримсвотн продължи да изригва със същата интензивност, прогнозират синоптиците. Ирландската метеорологична служба съобщи, че изригването е започнало да намалява. Стълбът пепел, който се издига от кратера на Гримсвотн, е спаднал от 20 хиляди на 5 хиляди метра височина.


От Европейският център за контрол на полетите изрази опасения, че по-късно днес облакът вулканична пепел може да премине над части от Дания, Норвегия, Швеция и Полша. Там обаче той едва ли ще предизвика сериозни проблеми с въздушния трафик. Франция също очаква да бъде засегната от изригването, но най-вероятно няма да затваря въздушното си пространство.