Разпитът на бившия командир на босненските сръбски сили Ратко Младич трябва да бъде възобновен днес, след като снощи беше прекратен заради изключително тежкото психофизическо състояние на обвиняемия...

Разпитът на бившия командир на босненските сръбски сили Ратко Младич трябва да бъде възобновен днес, след като снощи беше прекратен заради изключително тежкото психофизическо състояние на обвиняемия.


Само лекарите могат да решат дали разпитът може да продължи, съобщи пред журналисти адвокатът на Младич - Милош Шалич. 


Според вестник \"Блиц\" обвиненият в престъпления срещу човечеството Младич не е могъл да каже личните си данни.


\"Ратко не можа да състави цяло изречение, говори трудно и се движи бавно. Дойде тук с пълна торба лекарства. Пренебрегна въпросите на съдията и се обръщаше с пренебрежителни коментари към прокурора\", допълни адвокатът му.


На разпита Младич няколко пъти заявил, че не признава Хагския трибунал. Казал също, че в момента на арестуването му имал два пистолета, но не искал да убие децата, които дошли да го арестуват.


Първоначалното заключение, че Младич е в лошо здравословно състояние, стана ясно след медицинския преглед, на който е бил подложен в Специалния съд в Белград. \"Все пак той е в пълно съзнание и е комуникативен\", твърди добре информиран с процеса източник.


В същото време стана ясно, че 10-те милиона евро, обещани като награда за информация, която би довела до ареста на Ратко Младич, ще останат в бюджета на Сърбия. Залавянето на бившия командир на босненските сърби е станало \"в хода на оперативната работа на правоохранителните органи\", а не на основата на сведения, дадени от трето лице.


В Сърбия вече са налице и първите бунтове на националисти в знак на протест срещу ареста на Младич. Около 500 демонстранти в Нови Сад са се опитали да нападнат сградата на управляващата Демократическа партия в града.

 

Според информация на местната телевизия демонстрантите са хвърляли камъни срещу сградата и са счупили няколко прозорци. Протестиращите са били разпръснати след намесата на полицейски отряд.


В центъра на Белград също се събраха около 50 демонстранти, които искаха да изразят подкрепата си към Младич. И те бяха разпръснати от полицията.