Според специалистите в България има черен пазар за купуване на сертификати. Самите храни не отговаряли на изискванията...

Етикетите \"Био\" и \"Еко\" върху продуктите в България са повече търговска марка, отколкото гаранция за качество на храната, твърди експерт по издаване на сертификати за качество.

 

Според специалистите в България има черен пазар за купуване на сертификати. Самите храни не отговаряли на изискванията.

 

Според обвиненията българските производители на био и еко храни не спазват изискванията за чисто производство и могат безпроблемно да заобикалят закона.

 

Иван Савов твърди, че у нас всеки производител може да си купи документ, че произведената от него храна отговаря на високите изисквания за биологично чист продукт, без да е така наистина.

 

Според обвиненията точно тук се пропуква контролът върху храните. Фирми, които трябва да контролират, не го правят. Държавния контролен орган е сигурен, обаче, че системата за сигурност е безотказна.

 

Наблюдатели на пазара на био продукти признават са уверени, че се контролира цялата верига - от обора и градината до масата.

 

В понеделник предстои да стане ясно ще се проверят ли всички издадени до момента сертификати за екологично производство.