Според Владимир Каролев това ще доведе до увеличаване на безработицата, разширяване на сивия сектор, намаляване на инвестициите и по-нисък икономически растеж...

Премиерът Бойко Борисов съобщи в неделя, че минималната работна заплата ще стане 270 лева. Предстояло и увеличение на пенсиите.

 

\"Аз принципно съм против това да има минимална работна заплата. В повечето държави е така, но има три, в които няма и неслучайно те са едни от най-богатите страни. Това са Германия, Австрия и Люксембург\", обясни в \"Здравей, България\" икономистът Владимир Каролев.

 

По думите му увеличението ще доведе до четири негативни ефекта - увеличаване на безработицата, разширяване на сивия сектор, намаляване на инвестициите и по-нисък икономически растеж.

 

\"Това е административно решение, което няма да доведе до нищо добро. Има изследвания, които показвали, че когато се увеличат гарантираните доходи, намалявал стимулът за труд. Каквото и да се говори в България се работи по-малко\", на мнение е Каролев.

 

Според него доходите трябва да растат, само ако има растеж на производителността на труда. Той подкрепи думите си с данните, че през последните 10 години минималната работна заплата е скочила средно с 15.7%, а производителността - с 3.6%.

 

И собственичката на фирма Евгения Банева не одобри увеличение на минималната работна заплата. Според нея производителността на труд у нас е в пъти по-ниска, отколкото в по-развитите държави.

 

Банева уточни обаче, че приветства всяко едно решение на правителството, което би довело до подобряване на живота на хората.

 

\"Присъствието на минимална работна заплата обаче ражда мързел – работиш, не работиш, но взимаш пари\", каза Банева и също цитира данни, според които, доброволната безработица в България расте.

 

Според нея това решение на премиера не е случайно и идва точно преди избори. За нея зимният период е по-нормалното време, в което е удачно да се увеличат минималните доходи.