Въпреки обвиненията в ислямизация и авторитарен стил на управление, министър-председателят се ползва с подкрепа на милиони турци, предимно в азиатската част на страната. Инвестициите в южната ни съседка се увеличиха, а външният й дълг беше намален с рекордните 18 милиарда и 500 милиона долара.

Партията на справедливостта и развитието управлява Турция от 2002-а година. Тя осъществи мащабни икономически  реформи, които превърнаха южната ни съседка в една от най-бързо развиващите се икономики в света.

Турският премиер Ердоган и неговата партия, обаче, са обект на критики, че тласкат Турция към ислямизация и че я отдалечават от светските принципи, завещани от основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк. 

Редица мерки на кабинета на Ердоган  засилват подозренията, че той провежда скрита програма за пълзяща ислямизация. Като потвърждение на подобни твърдения се посочват ограниченията, въведени върху употребата на алкохол, разрешаването на ислямските забрадки в университетите, цензурата в интернет.  

Продължават обвиненията към турските власти и в нарушаване на човешките права. Тревожно голям е броят на журналистите, които са в затвора. Присъди излежават и редица видни представители на кюрдското малцинство. Въпреки обвиненията в ислямизация и авторитарен стил на управление, министър-председателят се ползва с подкрепа на милиони турци, предимно в азиатската част на страната.
 
И наистина Ердоган провежда успешни икономически реформи. Инвестициите в южната ни съседка се увеличиха, а външният й дълг беше намален с рекордните 18 милиарда и 500 милиона долара. Във външната политика правителството на Ердоган залага на по-близки отношения с мюсюлманските страни. Понякога това е за сметка на отношенията на Турция със Съединените щати и другите й партньори от НАТО.