Жозе Барозо заяви, че държавите-членки имат истинска воля да направят всичко необходимо...

Продължава заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

 

Лидерите на страните-членки препотвърдиха решимостта си да помогнат на Гърция да преодолее тежката финансова криза и да запазят стабилността на Общността.

 

Председателят на комисията Жозе Мануел Барозо заяви, че държавите-членки имат истинска воля да направят всичко необходимо.

 

В края на първия ден от Европейската среща на върха в Брюксел, президентът на Евросъюза Херман ван Ромпой подчерта, че Общността ще направи по-лесен достъпа на Гърция до европейските фондове за развитие, за да подпомогне икономиката й.

 

В същото време премиерът на Люксембург Жан Клод Юнкер призова Атина да изпълни всички задължения по програмата за излизане от кризата, защото няма резервен план.

 

От своя страна гръцкият министър-председател Георгиус Папандреу обеща, че пакетът от нови мерки ще бъде приет от парламента. Предвиждат се още съкращения на стойност 28 милиарда евро за излизане от кризата.

 

Това се налага, за да може страната да получи поредния транш от финансовата помощ от 12 милиарда евро. Без тези пари Атина няма да успее да плати поредната вноска по дълга си и вероятно ще обяви фалит, коментират анализатори.