В началото на работния ден борсите в Европа стартираха с повишение на основните индекси...

Успокоение на световните пазари. Решението на американския Федерален резерв да запази водещата си лихва на историческо ниското й равнище между 0 и 0, 25 процента още две години оказа благотворно влияние върху търговията. Скокове в котировките бяха регистрирани в Азия и Европа.


В Япония, Южна Корея и Австралия пазарите реагираха положително на новината от Вашингтон. В началото на работния ден борсите в Европа също стартираха с повишение на основните индекси – тенденция започнала още вчера.


Запазването на лихвата от страна на Федералния резерв беше посрещната с голям оптимизъм на Уол Стрийт, където вчерашният ден беше посочен като \"най-добрият\" от две години насам.


Експерти обаче предупреждават, че мярката, предприета от Федералния резерв, може да се окаже недостатъчна в дългосрочен план.


Много инвеститори са разочаровани, че американската централна банка не е обявила по-широкомащабен план за стимулиране на икономиката, твърдят анализатори.


Въпреки тези предупреждения възходящата тенденция на фондовите борси засега е факт, а това доведе и до повишаване цените на петрола за втори пореден ден. Скокът е в размер на близо два долара за барел.