Освен че корабоплаването е блокирано, на път да затворят са и няколко предприятия...

Нивото на река Дунав продължава да е критично ниско. Освен че корабоплаването е блокирано, на път да затворят са и няколко предприятия от силистренския регион.


Тяхната работа е свързана с доставки по реката и вече трупат загуби за десетки хиляди. Ако през следващите дни плавателният път по реката не се подобри, много фирми ще бъдат принудени да спрат дейността си.


Докато само преди месец в силистренско предприятие за добив на инертни материали са се обработвали  по 100 000 тона строителни фракции, днес обемът е свит наполовина.


Заради критично ниските води плавателните съдове не могат да поемат пълен товар, а товаро-разтоварната дейност е затруднена значително.


Не по-различна е ситуацията в едно от най-големите предприятия за производство на дървесно-влакнести плочи у нас. От седмица насам са спрени  всички доставки на дървесина от съседна Румъния.


Вносът заема близо 40 на сто от суровината, което се отразява и на обема на производството, не скриха пред Нова от ръководството на дружеството. В същото време, за да изпълнят сключените договори, фирмите край реката вече прибягват към наличните си запаси.


Въпреки че от Агенцията за проучване на река Дунав прогнозират покачване на водите с около метър, това няма да е достатъчно за нормалното движение на плавателните съдове.