Документът беше променян три пъти...

Русия и Китай наложиха вето на резолюцията на ООН, която заклеймява кървавото смазване на протестите срещу режима в Сирия.

 

Документът, подготвен от Франция и Великобритания, беше променян три пъти, като в него умишлено беше пропуснато споменаването на директни санкции срещу Дамаск.

 

Девет от общо 15 страни в Съвета за сигурност на ООН подкрепиха резолюцията, а 4 се въздържаха. Русия и Китай обаче обявиха, че тя не изключва външна военна намеса срещу Сирия и затова наложиха вето. Москва обясни мотивите си с факта, че в документа все пак се предвиждат санкции и той не призовава президента Асад да започне преговори с опозицията.

 

Ветото беше наложено въпреки факта, че текстът беше променян няколко пъти. В него се говори за \"мерки\" вместо санкции, ако насилието в страната продължи.

 

Според Световната организация, повече от 2700 души са били убити в Сирия от началото на протестите през март. Правителството на президента Башар ал-Асад обяви, че ще направи реформи и ще започне преговори с опозицията. Дамаск обвинява въоръжени банди за протестите в страната.

 

Анализатори отбелязват, че след конфликта в Либия, разделението в Съвета за сигурност на ООН се е задълбочило. Русия и Китай твърдят, че НАТО злоупотребява с резолюцията за Триполи, която разрешава употребата на сила за да бъдат предпазени цивилни.