Това обаче не би било достатъчно за да се реши кризата в страната...

Слуховете за опрощаване на над 60 процента от дълга на Гърция бяха потвърдени от председателя на еврозоната Жан-Клод Юнкер. В телевизионно интервю той посочи, че подобна мярка не може да бъде изключена.


Според него обаче евентуално опрощаване на част от гръцкия дълг не би било достатъчно за да се реши кризата в страната.


На въпрос дали евролидерите дискутират едно такова намаляване с 50-60 процента на задълженията на Атина, Юнкер отговори: \"Ние обсъждаме и по-голямо\".


Според него трябва да се направи всичко, за да се избегне банкрута на страна от Еврозоната. Юнкер призна, че решаването на кризата и по-конкретно на гръцката криза, не е било оптимално.


\"Не бяхме достатъчно бързи\", тъй като финансовите пазари реагират по-бързо от политическите ръководители\", допълни той.


Преди няколко дни Жан-Клод Юнкер изрази надежда, че тройката международни кредитори на Гърция, чийто доклад за Атина се очаква на 24 октомври, ще даде положително становище. Това ще означава \"зелена светлина\" за отпускането на жизненоважния за южната ни съседка транш от 8 млрд. евро от заема за общо 110 млрд. евро.


Междувременно представителите на Международния валутен фонд, Европейския съюз и Европейската централна банка обявиха, че вероятно ще отпуснат на Гърция следващия транш от заема от 110 милиарда евро. Според тройката 8 милиарда евро ще бъдат  отпуснати още в началото на ноември.