За първи път ще има акциз и върху природния газ...

От 1 януари животът ни ще поскъпне. Заради по-висок акциз на дизела, цената на горивото ще скочи поне с 2 стотинки на литър. Освен това, за първи път ще има акциз и върху природния газ. Което, според експерти означава по-високи тарифи за парното и топлата вода.


Според промените, предложени от финансовото министерство, акцизът за нафтата ще се вдигне от 615 на 630 лв. за 1000 литра. Така, вместо сегашните 2 лв. и 41 стотинки се очаква литър от това гориво през януари да струва 2 лв. и 43 стотинки.


Промяната е заради поетите към Брюксел ангажименти до 2013-та година да бъдат достигнати определени нива на акцизите. Затова поскъпването не е окончателно и през 2013-та година предстои ново.

За първи път от януари с акциз ще се облага и природният газ. Това автоматично ще повиши цената на метана от следващата година с 3 стотинки. За да се изравним с европейските стандарти обаче до 2014-та година увеличението ще е с 9 стотинки. Ако газът се употребява като гориво за отопление, догодина поскъпването ще е с по-малко от стотинка. 


Освен това, от същата дата синьото гориво може да поскъпне и заради промяната на цените на международните пазари. Искане за това се внася на всяко тримесечие от \"Булгаргаз\". От комисията за енергийно регулиране припомниха, че всяка промяна на стойността на газа влияе върху сметките ни за парно и топла вода.


Какво няма да поскъпне? Според предложението на финансовото министерство акцизът на бензина, цигарите и алкохола засега няма да се променя.