Движението на Паликот, в което тя членува, привлече много от младите избиратели....

За пръв път в полския парламент ще има транссексуален депутат. 57-годишната Анна Гродска е народен представител от новосъздаденото движение на бившия депутат от управляващата \"Гражданска платформа\" Януш Паликот.

Партията му изненадващо стана трета политическа сила в страната, с 10 процента от гласовете на проведените парламентарни избори.
 
Първата транссексуална депутатка в полския парламент заяви, че има мисия да помогне на жителите на тази силно католическа страна да са по-информирани за проблемите, пред които се изправят хората, които са сменили пола си.

Анна Гродска е дипломиран психолог, работила е в търговията, издателската дейност и киноизкуството. Като мъж е била женена, има син. Сега живее сама. Смяната на пола си завършва миналата година след няколко операции в Тайланд. Сега приоритет за нея ще бъде да внесе закон за промяната на пола.

\"Защо в католическа страна като Испания може да има такъв закон, а да няма в Полша?\", пита Гродска, която се обявява за атеистка.

Движението на Паликот, в което тя членува, привлече много от младите избиратели с подкрепата си за правата на гейовете, аборта и легализацията на леките наркотици, както и с атаките си срещу влиятелната в Полша римокатолическа църква.