Основно събитие е и официалното обявяване на носителите на Европейската награда за литература.

На 12 октомври се открива Франкфуртският панаир на книгата - най-големият в света на книгите и литературата.

Панаирът на книгата във Франкфурт е ежегоден професионален книжен форум, който събира на едно място книгоиздатели, книготърговци, литературни агенти, автори от цял свят. Всяка година в десетте палати на изложението се представят над 7300 изложители. Планираните културни събития през 2011 година са около 3000 с участието на 1000 автори, а очакваните посетители - около 300 000.

Тази година фокусна държава е Исландия. Тя ще представи не само своята литература, но и различни изкуства, тясно свързани с нея, като цялостната културна програма започна още през месец август. Далеч не толкова мащабно е участието на България. Българският национален щанд е финансиран от Министерство на културата и ще бъде разположен в палата 5.0. Книгите, които ще представят литературата на България са дарени от над 30 издателствата: \"Абагар\"-Велико Търново, \"Анубис и Булвест\", \"Дамян Яков\", \"Емас\", \"Ера\", \"Жанет 45\", \"Златното пате\", \"Инфодар\", \"Кибеа\", \"Кръгозор\", \"Лъчезар Минчев\", \"Пан\", \"Обсидиан\", \"Просвета\", \"Сиби\", \"Сиела\", \"Слънце\", \"Тангра\", \"Фют\", \"Хермес\", УИ \"Св. Св. Кирил и Методий\"-Велико Търново и др.

Едно от основните събития, което всички очакват, е официалното обявяване на носителите на Европейската награда за литература. Наградата има за цел да привлече вниманието към нови таланти и да насърчи публикуването на техни книги в други страни. Изборът ще бъде направен след предварителната селекция на 12 национални комисии: България, Чехия, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Малта, Черна гора, Сърбия, Холандия, Турция и Обединено Кралство. Писателите, които са номинирани от българското национално жури са: Емилия Дворянова, Калин Терзийски, Милен Русков, Силвия Чолева, Теодора Димова.

Европейският писателски съюз, Европейската федерация на книгоразпространителите и Федерацията на европейските издатели ще обявят името на един автор от всяка държава - носител на Европейската литературна награда за 2011 година. Официалната церемония по връчването на Европейската литературна награда ще бъде през ноември в Брюксел. Организатор на българското национално участие във Франкфурт е Асоциация \"Българска книга\", с подкрепата на Национален фонд \"Култура\". /БГНЕС