Някои от неговите дясноцентристки лидери заявиха, че е необходим вот на доверие...

Правителството на италианския премиер Силвио Берлускони загуби ключов вот в парламента и някои от неговите дясноцентристки лидери заявиха, че е необходим вот на доверие, който да гарантира, че коалицията все още разполага с работещо мнозинство.

Опозицията поиска Берлускони да подаде оставка след като кабинетът загуби с един глас вот по мярка за формално одобрение на миналогодишните баланси за държавните разходи. \"Няма причини да разглеждаме това като провал. Но смятам, че правителството има нужда да поиска да бъде отворено за дебат и да види дали има политически консенсус\", заяви Фабрицио Чикито, ръководител на дясноцентристките депутати в долната камара на парламента.

 

Министърът на отбраната Игнацио Ла Руса подчерта, че правителството трябва да поиска вот на доверие, за да докаже че коалицията е все още непокътната и че загубата на вота е неуспех поради някои отсъстващи от заседанието депутати. Но Джанфранко Фини, председател на долната камара, който се раздели с Берлускони миналата година изтъкна, че загубата на вота е \"безпрецедентна\" по сериозността си. Правителството пострада, тъй като няколко ключови дясноцентристки лидери, сред които министърът на икономиката Джулио Тремонти и ръководителят на Северната лига Умберто Боси не бяха в залата за гласуването. /Ройтерс