Сваленият от власт египетски президент е обвинен за предумишлено убийство.

Смърт чрез обесване поиска прокуратурата по делото срещу сваления от власт египетски президент Хосни Мубарак. Той е обвинен, че е разрешил използването на бойни куршуми срещу протестиращи по време на бунта срещу режима му и като отговорен за убийствата на стотици хора в началото на миналата година.

В тази връзка един от прокурорите беше категоричен, че за предумишлено убийство законът предвижда смъртно наказание. Сходна присъда по същите обвинения беше поискана и за бившия министър на вътрешните работи Хабиб ал Адли и шестима висши служители на службите за сигурност, съдени заедно с Мубарак.

За двамата синове на Мубарак – Аля и Гамал също ще се настоява за най-тежкото наказание.

Главният прокурор по делото Мустафа Сюлейман заяви, че държи бившия лидер политически и правно отговорен за убийствата на демонстранти по време на 18-дневния бунт, с който той беше свален. Мубарак не направи нищо, за да спре убийствата, въпреки че знаеше за тях от помощниците си, от телевизията и от докладите на тайните си служби, подчерта Сюлейман.

Делото срещу дългогодишния авторитарен управник за репресиите срещу протестиращите се води от 3 август. Мубарак пледира \"невинен\". Съдебното заседание ще продължи на идната седмица.