Това стана ясно по време на конгрес в Бенгази...

Богатата на петрол Източна Либия поиска автономия. Това стана ясно по време на конгрес в Бенгази, на който беше обсъдена възможността, страната да се превърне във федерална държава. До момента обаче не е ясно колко от жителите на региона подкрепят инициативата за отцепване.

Евентуална частична автономия на богатия на петрол регион може да доведе до разцепване на страната и да застраши крехкото й единство след свалянето на Муамар Кадафи, коментират анализатори.

Поддръжници на идеята за отцепване твърдят, че централното правителство е пренебрегвало развитието на региона десетилетия наред. Делегатите на конгреса в Бенгази създадоха и съвет за вътрешно управление. За негов председател беше издигнат най-дълго лежалият по времето на Муамар Кадафи политически затворник Ахмед ал-Зубаир. Той заяви, че Съветът ще зачита Преходния национален съвет. По думите му, искането за автономия има подкрепата на местната армия, политическите и племенните лидери.

Анализатори коментират, че случилото се днес ще хвърли в несигурност и чуждите петролни компании. В района се намират голяма част от нефтените находища на Либия, както и най-голямата държавна петролна компания.