Това се твърди в писмо на един от пасажерите, писано след инцицента

Капитанът на „Титаник\", който потъна в Атлантическия океан през април 1912 г., консумирал алкохол в момента на сблъсъка на кораба с айсберга. Това съобщава британският вестник \"Сън\", цитирайки писмо на един от пасажерите.

 

Според официалната версия вечерта на 14 април 1912 г. Капитан Едуард Джон Смит вечерял в бара, след което отишъл в каютата си. Малко преди полунощ е видян за последен път жив на мостика.

 

Тази информация обаче се опровергава от откритото неотдавна писмо на пътничката Емили Ричардс, което тя изпратила на свекърва си от кораба \"Карпатия\". Той спасил оцелелите пасажери от \"Титаник\".

 

Ричардс пише, че в момента на сблъсъка Смит се намирал в бара и се наливал с алкохол, докато плавателният съд бил управляван от друг член на екипажа.

 

Експертите смятат това твърдение за доста спорно, защото няма други свидетели на \"запоя\" на капитана.

 

В същото време мнозина от преживелите корабокрушението описват трагичната му смърт, а Ричардс никога повече не повторила твърдението си.

 

Според изследователя Андрю Олдридж жената е писала под влиянието на емоциите, свързани със загубата на брат й, който също бил на борда на „Титаник\".

 

Скандалното писмо е обявено за продан на търг. Аукционната къща „Henry Aldridge and Son\" се надява да получи за него най-малко 20 000 паунда.