Венизелос обяви, че ще се придържа стриктно към мерките за икономии...

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос беше избран за лидер на лявоцентристката партия ПАСОК. 55-годишният политик ще се оттегли от министерското кресло, за да се подготви за предстоящите през май парламентарни избори.

Евангелос Венизелос наследява разделена и изтощена партия, която вероятно ще получи най-ниския си изборен резултат в историята, коментират анализатори. Гласоподавателите ще накажат ПАСОК за ролята й в приемането на болезнените реформи и съкращения, поискани от Европейския съюз и Международния валутен фонд, смятат социолози. Очаква се след вота партията да бъде включена в коалиция с другите основни формации в страната, включително и консерваторите от Нова демокрация.

Последни проучвания на общественото мнение сочат, че левите партии в Гърция набират популярност доста бързо. Венизелос, който е френски възпитаник, обяви, че ще се придържа стриктно към мерките за икономии. Той беше категоричен, че подкрепя реформите, чиято цел е да изведат страната от опасността от фалит.