В година на президентски избори доверието към Обама е под сериозен въпрос...

Сериозна вълна от недоволство се надига в Съединените щати, заради поскъпването на цените на горивата. Според последно проучвание, над 2/3 от американците не одобряват действията на правителството по въпроса с горивата. За последния месец литър бензин в Щатите поскъпна с 11 стотинки и вече струва около лев и петдесет.

 

Неодобрение изразяват 89 на сто от избирателите, подкрепящи републиканците, 52 на сто от гласуващите за демократите и 73 на сто от независимите. Фактът, че демократът Обама не се радва на особена популярност дори в собствения си лагер, що се отнася до ключова тема като горивата е предпоставка за сериозни притеснения в година на президентски избори, убедени са анализатори.

 

Растящите цени на горивата вече се превърнаха в един от най-важните проблеми в предизборната кампания преди вота през ноември, когато Обама ще се бори за втори мандат. Само за изминалия месец цената на галон бензин в Съединените щати се повиши с близо 30 цента до 3,90 долара. Като успокоение за президентска администрация може да се счита мнението на мнозинството анкетирани, че главни виновници за високите цени на горивата са не политиците, а петролните компании, които искат да извлекат максимални печалби. 

 

Гледайте цялата обедна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.