Бан Ки-Мун прикани президента на Сирия - Башар Сад да приложи одобрения мирен план...

Генералният секретар на ООН - Бан Ки-Мун прикани президента на Сирия - Башар Сад бързо да приложи одобрения от него мирен план, който предвижда връщане на сирийската армия в казармите. дамаск обаче изненадващо обяви, че ще отхвърли каквато и да е инициатива за уреждане на сирийската криза, идваща от арабската лига.

 

Съобщението дойде въпреки първоначалното потвърждение на пратеника на ООН и Арабската лига - Кофи Анан, че сирийският президент е приел предложения от двете организации план.

 

Откакто членството на Сирия в Арабската лига беше временно прекратено, страната общува с членовете на тази организация на принципа на двустранните разговори. Затова Сирия ще отхвърли всякаква инициатива, идваща от цялата Арабска лига, независимо на какво ниво е предложена тя. Това беше официалното становище на сирийското външно министерство.

 

Утре в Багдад започва среща на върха на Арабската лига, на която ще се обсъжда ситуацията в Сирия. Междувременно, на среща в Истанбул сирийската опозиция се обедини под името Сирийски национален съвет. Решено беше също, че Съветът ще бъде официалният представител на сирийския народ.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.