Най-търсени на немския пазар са готвачите и кухненските работници.
Пет пъти по-висока стартова заплата в туризма предлагат немските работодатели в сравнение с българските. Това показват офертите за работа, представени на трудовата туристическа борса във варна. Най-търсени на немския пазар са готвачите и кухненските работници.
Мария Цинцарова кандидатства за втори път. Браншът е ресторантьорство, но според нея е по-добре да си домашна помощница или да обгрижваш възрастни хора.
Славка Радева, мениджър „Европейски услуги за заетост" заяви, че с малко опит възнаграждението е между 1000 и 1600 евро. За начинаещи готвачи заплащането е между 1400 и достига до 1800 евро, а за главен готвач може да достигне и до 2267 евро в Баден вютенберг, 2096 евро в Бар.
Сезонната работа в Германия е за шест месеца. У нас тя рядко надвишава четири, а плащането е в лева.
Албена Божинова, представител на български хотел, сподели, че готвачи се търсят, но срещу заплата от 450-500 лева.
Ако след тази информация сте решили да търсите работа в Германия, полезно е да знаете, че основни предимства са доброто владеене на езика, опит в сферата и препоръки. И сега има места за системна гастрономия и за увеселителни паркове.
Данните на хората, които кандидатстват за дадена позиция, се обработват в Германия. Предлага им се работно място и ако са съгласни, изпращат документи на работодателя. Ако и той хареса работника, разговарят по телефон или чрез имейл и при постигане на съласие работникът заминава на работа в Германия.
Цялата процедурата отнема от две седмици до два месеца.
Междувременно т Eвропейския парламент отново призоваха да не се налагат ограничения за работниците от България и Румъния. Евро- депутатите поискаха държавите членки възможно най-скоро да преразгледат решенията, с които поставят бариери за българите и румънците. Настояха и да не се въвеждат тежки и необосновани административни процедури пред кандидатите за работа.
Репортер: Искра Урумова
Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.