Съдът нареди потърпевшият да получи дадените 300 хил. лева с лихвите...


Софийският градски съд осъди Фондация "Утре за всеки" да върне на Ангел Бончев парите за откупа, който той бе принуден да плати след отвличането му, съобщиха от съда.

 

Магистратите унищожават договора за дарение на сумата 157 000 евро от август 2008 г., а фондацията ще трявба да върне сумата, заедно със законната лихва върху нея от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане.

 

На 19 септември 2011 г. СГС даде ход на гражданско дело срещу "Утре за всеки", като на първото заседание по него Ангел Бончев заяви, че е дарил парите по принуда, а не на добра воля. Бившият футболен президент определи това като абсурд.

 

Спортният шеф беше похитен на 21 срещу 22 май 2008 г. пред дома му в София. Нападателите му поискаха 10 млн. евро за живота му. Той прекара 50 дни в плен. При предаването на 395 000 евро откуп бандитите взеха като заложник жена му Камелия, а Бончев беше пуснат, за да събира още пари.

 

След полунощ на 10 юли 2008 г. патрул на полицията откри Бончев в столичния квартал "Княжево", без документи за самоличност и в безпомощно състояние.

 

За да освободи съпругата си, похитителите му наредиха да направи дарение на фондация, която имала рекламна кампания по телевизията. Бончев разбира, че става дума за "Утре за всеки" и предава 157 000 евро, след което половинката му бе пусната на свобода.

 

Пред съда, фондацията отказваше да върне дарението с мотива, че когато са се получили парите, съпругата на Бончев вече е била освободена. Съдът обаче се позова на техническата експертиза, а от нея се вижда, че Бончев е направил превода докато жена му е била още в плен.

 

От фондацията "Утре за всеки" отказваха коментар с обещанието, че ще публикуват изявление на интернет страницата си. Такова засега няма.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.