При грандиозна спецакция са арестувани около 20 души...

Около 20 радикални ислямисти са задържани за петорното убийство на рибари, станало преди повече от две седмици край македонската столица Скопие. Това съобщи във вторник вътрешният министър на страната Гордана Янкуловска.

 

Според нея арестантите действали на територията на Пакистан и Афганистан като се биели на страната на талибаните. Те се включвали дори в боеве срещу силите на НАТО. 

 

Вътрешният министър твърди, че всички са задържани на базата на "материални доказателства", но отказа да разкрие повече подробности.

 

„Нека гражданите и медиите ни дадат още 24 часа, за да може вътрешното министерство да си свърши работата до край и да повдигне обвинение срещу задържаните", заяви Янкуловска.

 

В акцията по задържането на заподозрените, носеща кодовото наименование "Чудовище",  участвали над 800 полицаи. Те проверили 26 обекта, по-голямата част от тях - в Скопие. Там бил открит голям брой оръжия, боеприпаси и литература, която подсказва каква е идеологията на арестуваните.

 

Според Янкуловска основният мотив за убийството на петимата е желанието да се създаде психоза сред населението и да се изпълняват ислямистките цели.

 

„Република Македония е част от международната антитерористична коалиция за мир и е пета в света по брой участниците в мисията в Афганистан. Заради това тя е сред страните, които са потенциална мишена на радикалните ислямисти. В нито един момент не подценяваме ситуацията и не изключваме възможността от действия на радикални елементи или групи", коментира Янкуловска.

 

Кире Тричковски, Александар Начевски, Филип Славковски и Цветанчо Ацевски, всички на възраст между18 и 20 години и 45-годишният Борче Стефановски бяха убити край язовира Железара до село Смилкоци, недалеч от Скопие.