Това ще е първият президент-социалист на французите от 17 години настам...

Социалистът Франсоа Оланд е новият президент на Франция. На вчерашните избори той е получил 52% от гласовете. Досегашният държавен глава Никола Саркози взима 48% от вота. Той вече призна поражението си и пожела успех на Оланд.

Малко след края на изборния ден, стотици привърженици на Оланд излязоха по улиците на Париж, за да празнуват. Хората носеха шампанско и скандираха: "Саркози, всичко свърши".

Пред свои привърженици Оланд заяви, че е горд от факта, че отново е дал на хората надежда. Той беше категоричен, че ще пренасочи усилията на Европейския съюз от съкращения към растеж. Оланд обяви, че ще настоява да бъде предоговорено споразумението за бюджетна дисциплина, постигнато от германския канцлер Ангела Меркел и досегашния президент Никола Саркози.

Франция ще има президент-социалист за първи път от 17 години насам, отбелязват световните медии. Франсоа Оланд е в политиката от 30 години и досега никога не е бил дори министър. Първи секретар на социалистическата партия между 1997-ма и 2008-ма година, той се е изявявал като опитен мениджър, казват негови приближени. И допълват, че сега той ще трябва да поведе страната, за да може тя да се възстанови икономически.

Избирането на Оланд за президент обаче ще има огромни последствия върху Еврозоната, коментират анализатори. По време на предизборната си кампания той обеща да промени договорките за държавните дългове на редица държави-членки. Франсоа Оланд ще встъпи в длъжност по-късно този месец, само дни преди парламентарните избори във Франция през юни.