Те биха пречили на сделката за приватизация. Министър Московски призова и да няма протести...


Допълнителни съкращения на работещите в „Товарни превози" на БДЖ няма да има. Това увери Министърът на транспорта Ивайло Московски.

Причината е, че ново намаляване на персонала би попречило на сделката по приватизация на дружеството. От ръководството на БДЖ планират да намалят работещите в „Товарни превози" с 400 души, а в "Пътнически превози" с 450.

Според ръководството оптимизацията е с цел да спаси дружествата от фалит. Синдикатите от своя страна заплашиха със стачка. На 17 май те ще решат дали и как да протестират.
 
Процедурата по приватизацията на товарните превози трябва да започне след седмица, съобщи Московски. Според него, ако се тръгне към съкращения на работещите в дружеството, сделката може да се провали. Затова засега оптимизацията там се замразява.

Продажбата на дружеството се очаква да намали загубите на БДЖ с близо 300 млн. лв. Според министъра, сделката ще осигури средства за довършване на реформите и разплащане на длъжниците. Той призовава синдикатите да се въздържат от евентуални протести.

„Ако случайно има стачка, аз ще го приема като саботаж по сделката по приватизацията. Всяко нещо, което би навредило и би попречило на сделката по приватизацията, аз няма да толерирам", каза още транспортният министър.

Новата вълна от съкращения обаче най-вероятно няма да подмине работещите в „Пътнически превози". Колко точно железничари трябва да напуснат системата ще се реши след анализ на спрените влакове и дублирането на функции, уточни Московски.

Репортер: Георги Георгиев