Техеран предупреди Запада, че няма да се подаде на натиск...

 

Международната общност очаква напрегнато първите от три месеца насам разговори между Иран и Международната агенция за атомна енергия, които започват днес във Виена. В навечерието на срещата, Техеран предупреди Запада, че няма да се подаде на натиск.


Преговорите в централата на Международната агенция за атомна енергия се възприемат като тест за намеренията на Техеран за насрочената за 23 май среща в Багдад. Тогава се очаква да бъдат подновени преговорите между Иран и страните от групата 5+1 - постоянните членове на Съвета за сигурност и Германия.

 

Директорът на Международната агенция по атомна енергия поиска от Иран да даде на инспекторите достъп до информация, хора и обекти, свързани със спорната ядрена програма на страната. Целта на двудневните разговори е подписване на споразумение за начина на решаване на всички важни въпроси с Иран и най-вече да се изяснят вероятните военни измерения на програмата.


Запада обвинява Иран, че разработва програма за ядрено оръжие. В навечерието на днешните разговори във Виена водещият ирански преговарящ Саед Джалили заяви, че Техеран няма да се поддаде на натиска на световните сили.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.