Индексът „Дау джоунс” приключи със спад за 11-ти път в последните 12 дни...

Световните борси реагират негативно на продължаващите проблеми в еврозоната. Снощи индексът „Дау джоунс" приключи със спад за 11-ти път в последните 12 дни.

Днес на европейските пазари цената на петрола също падна, заради страховете на инвеститорите около глобалната икономика.

Европейските пазари отвориха на червено тази сутрин, но в следобедната търговия отбелязаха леко покачване. Изключение направи само борсата в Лондон, където водещият индекс достигна най-ниското си равнище от края на ноември миналата година.

Щатският долар и златото повишиха цените си заради засиленото търсене на нискорискови инвестиции.

Анализатори коментират, че пазарите реагират на вчерашното намаляване на кредитния рейтинг на Гърция от „B-„ на "CCC". Това засили опасенията, че Атина може да излезе от Еврозоната, още повече, че се появиха публикации, че Европейската комисия готви план за това.

Говорител на Брюксел отхвърли тази информация като поясни, че тя не отговаря на истината. Той припомни думите на председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу и на комисаря по икономическите въпроси Оли Рен, които „от две години заявяват, че Европейската комисия иска Гърция да остане във валутния съюз".

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.