Нанесени са огромни щети на сгради и паметници на културата...

Трус с магнитуд от шеста степен по скалата на Рихтер разтърси Североизточна Италия в нощта срещу неделя и отне живота на най-малко шестима души, съобщават световните агенции. 

 

Земетресението е регистрирано към 4.00 часа местно време край град Модена, в долината на река По, на около 22 километра северозападно от Болоня. Епицентърът е бил на относително малка дълбочина от 10 километра.

 

Един работник загинал под срутил се хангар на фабрика за полиестер в Понте Родони ди Бондено. Двама други намерили смъртта си в керамичен завод в Сант Агостино, потвърдиха от Службата за гражданска защита и управлението на пожарникарите.

 

Ранените при бедствието са около 50, но състоянието им не е тежко. Те са предимно жители на Ферара и Модена.

 

Земетресението, продължило около 20 секунди, е било усетено в големи градове като Болоня, Модена, Ферара, Ровиго, Верона и Мантуа. То е нанесло сериозни материални щети на частни домове, църкви.

 

„Има значителни повреди на културното наследство в региона", гласи комюнике на Министерството за културните ценности и дейности.

 

Това е един от най-силните трусове в региона, казват сеизмолози. Последното мощно земетресение в Италия беше с магнитуд 6,3 и удари в централния град Акуила през 2009 г. Жертвите бяха близо 300.

 

Цялата Централна емисия на Новините на Нова гледайте в сайта Nova Play.